Jaarthema: Grenzeloos Chiro!

We eten taco’s, onze kleren zijn ‘made in China’, we slapen in Zweedse bedden en we chatten met mensen aan de andere kant van de wereld. Ja, we zijn wereldburgers. We horen of lezen verhalen over mensen aan de andere kant van de wereld. Maar we weten niet altijd wie ze echt zijn. Met 'Grenzeloos Chiro' willen we buiten onze eigen Chirogrenzen gaan en andere jeugdbewegingen ontmoeten over de landsgrenzen heen! 

Waarom grenzeloos Chiro?

In spel kunnen we elkaar vinden: iedereen speelt. Overal zijn er jeugdbewegingen met dezelfde doelen bezig: kinderen en jongeren laten organiseren, leren, ervaren, spelen. Door te focussen op ‘internationaal’ willen we Chiroleden en -leiding motiveren om hun blik te verruimen en uit hun comfortzone te treden. We willen hen in ontmoeting laten gaan met  jongeren van over heel de wereld. Met de Chiro maken we ten slotte als stichtend lid bovendien deel uit van een internationaal netwerk van jeugdbewegingen, de Fimcap*.

(* De Fimcap is een internationale katholieke confederatie van jeugdbewegingen. De naam is een letterwoord: ‘Fédération International des Mouvements Catholiques d’Action Paroissiale. Fimcap telt 30 organisaties in 27 landen. )

Met dit jaarthema willen we dat netwerk en de mogelijkheden die dat netwerk biedt in de kijker zetten.

In dit jaarthema willen we focussen op drie pijlers.

1. Goeiedag, Bonjour, Buenas Dias

Door anderen te ontmoeten, kan je veel leren! Zo kunnen wij vanuit Chirojeugd Vlaanderen ook veel leren van leiding, leden en organisaties in het buitenland. Door ontmoetingen te organiseren en uit te wisselen over de grenzen heen willen we verwondering opwekken. Internationale ontmoetingen staan centraal. En daarvoor hoef je niet altijd letterlijk over de grens te gaan!

2. Samen sterk!

 Als Chirojeugd Vlaanderen leven we niet op een eiland. We vinden niet alleen onze eigen groep belangrijk, maar we hebben ook aandacht voor de gemeenschap om ons heen. We wonen allemaal op dezelfde wereldbol. Onze stem klinkt luider als we die met velen tegelijk laten horen. We laten de stem van kinderen en jongeren horen. Dat willen we niet alleen doen voor de kinderen en jongeren die in ons land wonen, maar voor alle kinderen wereldwijd. Dat doen we ook vanuit ons gevoel voor rechtvaardigheid.

3. Chiro, dat is wat ons bindt!

Spanjaarden luisteren naar hiphop, net zoals wij. In Marokko besteden ze veel aandacht aan hun vrienden, net zoals wij. We lijken meer op elkaar dan we zelf soms denken. Natuurlijk hebben jongeren aan de andere kant van de wereld hun eigen culturele eigenheden en verschillen ze zo van ons. Door kennis te maken met leden en leiding van alle jeugdbewegingen in de wereld willen we ook focussen op de gelijkenissen. Van noord naar oost en van zuid naar west: we zijn jong, zitten in de jeugdbeweging, spelen als gekken, gaan op kamp en bouwen aan kampvuren die overal evenveel warmte verspreiden. Via die gelijkenissen willen we werken aan verbondenheid.

MEER INFO: Website van Chiro Nationaal

Jaarthemalied: Grenzeloos Chiro door de Chiroband

 

 

'k Had laatst een gek idee
De leiding deed ook mee
We speelden zondag reisje rond de wereld


Met Ribbels naar Japan
Aspi's naar Pakistan
In Spanje speelden we Bertha enorma

Een schipper nam ons mee
Voer ons over zee
We moesten geen centje betalen


Aan de Chinese muur
Sloeg ik een mal figuur
Toen ik voetbalde met mijn handen

En wie je bent dat maakt niet uit
Waar je ook bent, roep heel luid

Breek grenzen open en ga op avontuur
Kijk over de muur, grenzeloos Chiro
De wereld staat open, wij zijn helemaal klaar
We vliegen in een jaar vol, grenzeloos Chiro

Heel de aardbol rond,
Leren met open mond
Heel verbaasd van wie we tegenkwamen

Anders en toch gelijk
Verbreden onze kijk
Chiro beleven we allemaal samen

En wie je bent dat maakt niet uit
Waar je ook bent, roep heel luid

Breek grenzen open en ga op avontuur
Kijk over de muur, grenzeloos Chiro
De wereld staat open, wij zijn helemaal klaar
We vliegen in een jaar vol, grenzeloos Chiro

En wie je bent, dat maakt niet uit
De grenzen openen voluit
Pak je zak, trek eropuit

Breek grenzen open en ga op avontuur
Kijk over de muur, grenzeloos Chiro
De wereld staat open, wij zijn helemaal klaar
We vliegen in een jaar vol, grenzeloos Chiro